Teknologia, luova uudelleenkäyttö ja sovellukset olivat Avoin kulttuuridata -mestarikurssin kolmannen tapaamisen aiheita 27.3.2014

IMG_094823

Kuva: AvoinGLAM. CC BY-SA

Johdannon aiheeseen piti Open Knowledge Finland ry:n uunituore vuoden 2014 puheenjohtaja Antti Poikola (onnittelut!).

Poikolan jälkeen puhui iOS-sovelluskehittäjä Ilkka Pirttimaa. Pirttimaa esitteli mukaansatempaavan innokkaasti omia sovelluksiaan sekä tapaa hyödyntää raakadataa ja rajapintoja toimivien palveluiden luomiseksi.

Mikäli Pirttimaata on uskominen, on parhaiden sovellusten takana yleensä arkielämässä havaittu tai omakohtaisesti koettu tarve, puute tai ongelmatilanne. Sovelluskehittäjän näkökulmasta avoin data tarjoaa parhaan lähtökohdan tällaisille tarpeille perustuville innovaatiolle.

Iltapäivällä Svenska litteratursällskapet i Finland:n (SLS) Tove Ørsted kertoi Flickr The Commons:n hyödyntämisestä valokuvien avaamisessa: SLS on avannut joukon uskomattoman kauniita historiallisia kuvia.

Kulttuuridatatalaiset pääsivät iltapäivän aikana myös kokeilemaan omin käsin visualisointeja. Paikallaolijat saivat todistaa riemun kiljahduksia, joita oman timelinen onnistunut luominen sai aikaan. Viualisointia voi harjoitella myös esimerkiksi Mozillan Popcorn Makerin sekä jopa pelkän Google Driven avulla. Datan visualisointi ei siis välttämättä vaadi monen vuoden koodauskokemusta, vaan sitä voi tehdä myös hyvin pienellä vaivalla – ja se on ennen kaikkea hauskaa!

Mestarikurssin seuraavassa tapaamisessa 10.4. pohdimme datan avaamisen haasteita ja toisaalta mahdollisuuksia organisaation näkökulmasta.

Kaikki Mestarikurssin puheenvuorojen videoinnit löytyvät Vimeosta (27.3. puheenvuorot Vimeossa viimeistään 14.4.).

SLS_TopeliusFishing

Zacharias Topelius soutuveneessä kalastamassa 1890. Svenska litteratursällskapet i Finlandin Flickr-kokoelmasta: www.flickr.com/photos/slsarkiva