Helmikuussa startannut Avoin kulttuuridata -mestarikurssin viimeinen varsinainen koulutustapaaminen järjestettiin torstaina 24.4. Aiheena oli tällä kertaa Demot ja prototyypit ja agendalla oli käydä läpi sitä, miten avointa dataa voidaan organisaatioissa soveltaa. Lisäksi kurssilaiset alkoivat toden teolla pohtia mahdollisia palvelukonsepteja ja sovellusten prototyyppejä.

Teemo Tebest YLE:ltä puhui ensin työstään ja kokemuksistaan datajournalistina. Uutismaailman ja datan yhteyksiä avaava mielenkiintoinen esitys herätti kurssilaisten joukossa paljon ajatuksia ja kinkkisiäkin kysymyksiä. Esityksen pohjana toimineiden materiaalien linkkilista on löydettävissä täältä.

Tämän jälkeen Wikimedia Suomen Susanna Ånäs esitteli Wikimedian monipuolista palveluperhettä. Monelle kurssilaiselle aivan uusi tuttavuus vaikutti olevan Wikidata. Kyseessä on avoin tietopankki, joka tarjoaa keskitetyn pääsyn Wikipedian rakenteiseen tietoon kuten kieltenvälisiin linkkeihin ja tilastotietoihin.

Ånäs kertoi oli myös Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Viron yhteistyöhankkeesta, Wikimaps Nordicista. Projekti tuo yhteen wikimedisteja, openstreetmappereita ja GLAM-organisaatioita pohtimaan ja kehittämään yhdessä vanhojen karttojen käyttömahdollisuuksia.

Iltapäivän työpajassa Wevolven Nuppu Gävert ja Ville Tikka johdattivat kurssilaiset pohtimaan yleisöjen palvelemisen sekä avoimen datan yhtymäkohtia palvelumuotoilun keinoin.

IMG_10822

Kuva: AvoinGLAM. CC BY-SA

Yhdeksi mahdolliseksi asiakasryhmäksi työskentelyn aikana esitettiin koululaisia ja lapsia. Esimerkiksi museoiden kouluyhteistyötä voitaisi jalostaa yhdeksi väyläksi hyödyntää avointa kulttuuridataa. Avattujen kulttuurisisältöjen leikillinen soveltaminen ja jatkotyöstö toiminnallisen ja omaehtoisen oppimisen keinoin voisivat parhaimmillaan innostaa lapsia ja nuoria oppimaan lisää kulttuurista, taiteesta, historiasta, yhteiskunnasta, kriittisestä median käytöstä…

Kuten Ville Tikka asian työpajan lopussa kiteytti: “Loppupeleissä avoimen tiedon kanssa pelaaminen on testaamista: kokeillaan pikku hiljaa mikä toimii, ja opitaan tekemällä”. Tämän työpajan annista saamme varmasti kuulla lisää myöhemmin kunhan hienot ideat saadaan pantua täytäntöön!

P.S. Seuraavaksi kulttuuridatalaiset suuntaavat kurssin tiimoilta opintomatkalle Lontooseen, jossa tiedossa ohjelmaa ainakin British Librarylta sekä Mozilla Foundationilta. Stay tuned!

Päivän Tweettejä:

@teelmo
Tässä muutamia linkkejä. #Yle‘n #Plus-sivu http://yle.fi/uutiset/plus/  ja henk. koht. blogini http://datajournalismi.blogspot.com/  #datakoulu #kulttuuridata

@MariaAnnele
. @sannahirvonen ja @KiasmaMuseum in Wikimedia-yhteistyö: taiteesta tietoa sinne, missä ihmiset ovat! #datakoulu #kulttuuridata #avoinGLAM

‏@sannahirvonen
#kulttuuridata #datakoulu‘ssa oli hyvä meininki tänään. Taitaa syntyä suorastaan räjähtävä GLAM-editathon-sarja! 🙂 @WMFinland #avoinGLAM