Perjantaina 8.6.2018 AvoinGLAM-verkosto ja Hack4FI 2018 -työryhmä järjestivät yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa työpajan kulttuuriorganisaatioille, jotka suunnittelevat digitaalisten aineistojensa avaamista ja pohtivat avoimien sisältöjen hyödyntämismahdollisuuksia.  

Työpajassa kutsutut avoimuuden pioneerit ja aikaisemmin Hack4Fi-kulttuurihackathoniin osallistuneet organisaatioiden edustajat jakoivat kokemuksiaan ja oppejaan. Ensimmäisenä kutsuttuna puhujana Hanna-Leena Paloposki kertoi Kansallisgallerian kokoelman avauksesta ja mitä siitä on jo opittu. Helmikuussa 2018 Kansallisgalleria avasi yli 12 000 tekijänoikeusvapaata kuvaa CC0-lisenssillä. Hanna-Leena kertoi, että kokoelman avaus on ollut pitkä prosessi organisaatiossa ja pieniä askelia kohti avoimuutta on otettu jo yli kuusi vuotta. Vuonna 2012 Kansallisgalleria osallistui ensimmäiseen kulttuurihackathoniin Open Knowledge Festivaaleilla ja julkaisi valokuvaaja Daniel Nyblinin (1856–1923) taideteoskuvien alkuperäiset lasinegatiivit vuosilta 1879–1904 verkossa. Myöhemmin koko taidekokoelman metadata julkaistiin avoimena datana ja vuonna 2014 Kansallisgalleria osallistui AvoinGLAMin Avoin kulttuuridata -mestarikurssille.

Hanna-Leenan mukaan Kansallisgallerian näkyvyys on lisääntynyt merkittävästi kansallisesti ja kansainvälisesti kokoelman avauksen myötä. Esimerkiksi verkkosivujen kävijämäärä on kolminkertaistunut ja uutinen kokoelman avauksesta on selkeästi vuoden jaetuin ja tykätyin sosiaalisen median päivitys. Hanna-Leena vinkkaa, että oli onnistunut strategia julkaista aineistoja useammalla alustalla verkossa, sillä muun muassa Europeanan myötä Kansallisgallerian tunnettuus on lisääntynyt ja brändi vahvistunut. Kansallisgallerian taival kohti avoimuutta jatkuu, sillä suunnitteilla on julkaista kokoelmasta korkearesoluutioisia ja painokelpoisia kuvia nykyisten matalaresoluutioisten kuvien lisäksi. Myös tiedottaminen ja yhteistyö eri yleisöjen ja käyttäjäryhmien kanssa lisääntyy – ja luonnollisesti Kansallisgallerian osallistuminen Hack4FI 2018 -hackathoniin olisi osa tätä työtä.

Toisen puheenvuoron käytti Liisa Oikari Mannerheim-museosta. Mannerheim-museo osallistui viime vuoden Hack4FI-hackathoniin yhdessä Gallen-Kallelan museon kanssa teemalla Gustaf Mannerheim & Akseli Gallen-Kallela – Unconventional friends? Liisan mukaan avattu aineisto oli pieni, mutta ajatuksen muutos organisaatiossa oli suuri. Osallistuminen hackathoniin mahdollisti Mannerheim-museon esittelyn uudessa kontekstissa ja uusille yleisöille. Liisa kertoi myös, että museotyö virkistyi ja kokemus toi inspiraatiota ja rohkeutta uudelleen ajatella Mannerheim-museon kokoelmaa ja yhteistyömahdollisuuksia eri museoiden sekä kansalaisten kanssa.

Kolmantena puhujana Aki Pohjankyrö Helsingin kaupunginmuseolta summasi vinkkejä uusille osallistuville organisaatioille. Organisaatio oli viime ensimmäistä kertaa mukana hackathonissa Helsinkikuvia.fi-palvelulla ja Aikakone-haasteella. Akin mukaan ensimmäisenä on hyvä miettiä, miten hackathonin voi tuoda osaksi organisaation muuta toimintaa ja pohtia yhdessä miten motivoida ihmisiä osallistumaan organisaation tarjoamaan haasteeseen tai trackiin. On hyvä jos organisaatioiden edustajat ovat läsnä koko hackathonin ajan ja voivat opastaa aineistojen käytössä sekä kertoa organisaation tarpeista ja toiveista. Aki oivalsi hackathonin jälkeen, että on tärkeää jatkaa yhteydenpitoa ja yhteistyötä eri tiimien kanssa. Helsingin kaupunginmuseo kutsui kaksi tiimiä vierailulle ja yhtä hackathonissa tehtyä konseptia jatkojalostettiin yhdessä. Nyt J. K. Harjun aineistoista ja siihen tehdystä Hobotram-konseptista tehdään museolle näyttely.

Työpajan lopuksi keskusteltiin tämän vuoden alustavista suunnitelmista ja askelmerkeistä. Seuraavassa työpajassa, joka järjestetään torstaina 6.9.2018 klo 1316 Mannerheim-museossa, pohditaan Hack4FI 2018 -teemoja ja ohjelmaa ja valmistaudumme käytännössä kulttuurihackathoniin. Tervetuloa!

Työpajan presentaatiot löytyvät jaetusta Google Drive -kansiosta.

Hack4FI 2018 -kulttuurihackathon järjestetään tänä vuonna 5.–7. lokakuuta Helsingin kaupunginmuseolla. Seuraa http://hack4.fi/ ja #Hack4FI