AvoinGLAM toteuttaa vuonna 2014 Avoin kulttuuridata -mestarikurssin. Kurssi on suomalaisille muisti- ja kulttuuriorganisaatioille suunnattu kurssi, joka tarjoaa organisaatioille:

  • ideoita pohtia jo olemassa olevien kulttuurivarantojen laajempia käyttömahdollisuuksia asiakkaiden palvelun monipuolistamiseksi sekä uusien asiakaskuntien houkuttelemiseksi,

  • tietoa ja välineitä oman kulttuuridatan ja sisältöjen avaamiseksi, sekä

  • mahdollisuuden vertaisoppimiseen sekä verkostoitumiseen muiden suomalaisten muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden kanssa.

Mestarikurssi on tarkoitettu suomalaisille muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden edustajille, jotka haluaisivat avata sisältöään, mutta joilta puuttuu organisaation sisäinen tarvittava osaaminen tai organisaatioille, jotka haluavat vahvistaa osaamistaan.

 

Kurssin sisältö

Mestarikurssilla lähestytään aihetta eri teemojen kautta, mm. tekijänoikeudet ja avoimet lisenssit, luovat uudelleenkäyttö ja sovellukset, kulttuuridatan avaamisen riskit ja mahdollisuudet, demot ja prototyypit. Tavoitteena on, että jokainen osallistujaorganisaatio avaa kurssin aikana kulttuuridataa tai -sisältöjä avoimella lisenssillä, sekä suunnittelevat organisaatiossaan pienen demon/prototyypin sovelluksesta tai palvelusta.

Lisäksi kurssilaisten kokemuksista kootaan opas, joka tukee myös muita suomalaisia muisti- ja kulttuuriorganisaatioita omia tietovarantojen ja sisältöjen avaamisessa.

Kurssi koostuu kuudesta lähitapaamisesta, jotka järjestetään kevään 2014 aikana Helsingissä, Arabianrannassa Aalto Media Factoryn tiloissa, osoitteessa Hämeentie 135.

Lisäksi Suomen Lontoon instituutti toteuttaa toukokuussa kaksi työpajaa Lontoossa. Työpajoissa osallistujat pääsevät kokeilemaan oppimiaan taitoja käytännössä. Kouluttajat tulevat brittiläisistä kumppaniorganisaatioista, joissa on vuosien asiantuntemus tietoaineistojen avaamisesta ja hyödyntämisestä. Opintomatka tarjoaa suomalaisille muistiorganisaatioille mahdollisuuden oppia näistä esimerkeistä ja kokemuksista sekä vahvistaa kansainvälistä verkottumista alan keskeisten toimijoiden kesken.

Lisätietoja

Sanna Marttila, projektipäällikkö, Aalto-yliopisto / Open Knowledge Finland, sanna.marttila[a]aalto.fi
Laura Sillanpää, koulutuskoordinaattori, Open Knowledge Finland, laura.sillanpaa[a]okf.fi