AvoinGLAM-verkosto järjesti maanantain 8.12.2014 yhdessä Kansallinen Digitaalinen Kirjasto (KDK) -hankeen kanssa seminaarin kulttuuriaineistojen mahdollisuuksista ja hyötykäytöstä. Kansalliskirjaston tiloissa järjestetty “Käytä, kokeile ja kehitä! Avoimien kulttuuriaineistojen mahdollisuudet” kokosi yhteen monipuolisen joukon suomalaisen kulttuuri- ja muistiorganisaatiokentän edustajia.

Avoimen kulttuurin aikajana (by Sanna Marttila)

Avoimen kulttuurin aikajana (by Sanna Marttila)

Aamupäivän ajan keskiössä oli avointen kulttuuriaineistojen sekä kulttuuriorganisaatioiden toiminnan avoimuuden esittely. Esittelyssä oli myös keväällä 2014 järjestetty Avoin kulttuuridata -mestarikurssi, jonka seurauksena noin 20 suomalaista kulttuuriperintöorganisaatiota avasi aineistojaan.

Kurssin sekä muun AvoinGLAM-verkoston toiminnan aikana kerättyjen materiaalien pohjalta on koottu Avoin kulttuuridata -mestarikurssin verkkoversio, joka on kaikkien avoimesti käytävissä. Kurssista on tällä hetkellä jukaistu ns. beta-versio ja se hiotaan lopulliseen muotoonsa tammikuun 2015 aikana. Kommentteja ja parannusehdotuksia nykyiseen sisältöön voi laittaa osoiteeseen avoinglam[a]gmail.com

Lounaan jälkeen siirryttiin käsittelemään sitä, miten avoimia kulttuuriaineistoja voi hyödyntää. Esittelyssä oli Finna sekä hackathon-tyyppiset tapahtumat. Helmikuussa (6.-8.2.2015) järjestetään kulttuurihackathon Hack4FI – Hack your heritage, johon kaikki kulttuuriaineistoja avanneet tai sitä vielä suunnittelevat organisaatiot sekä näistä aineistoista kiinnostuneet ovat tervetulleita. Lisätietoja tapahtuman verkkoisvuilta: hack4.fi

Seminaarin päätteeksi julkaistiin uunituore Kohti avointa kulttuuria -opas. Oppaita on saatavilla AvoinGLAM-tapahtumissa, mutta sen voi halutessaan myös tilata postitse laittamalla viestiä osoitteeseen avoinglam[a]gmail.com. Opas on luettavissa ja ladattavissa myös sähköisenä versiona osoitteessa: avoinglam.fi/opas.

Opas on julkaistu CC BY-SA -lisenssillä eli siitä voi tehdä myös omia versioita, kunhan muistaa mainita tekijät (Sanna Marttila & Laura Sillanpää / AvoinGLAM) sekä jakaa johdannaistyöt samalla lisenssillä.

Keskustelu avoimesta kulttuurista jatkuu Facebookissa ja Twitterissä (#avoinGLAM). Tervetuloa mukaan!

Seminaarin materiaalit:

Aamupäivä: https://connectpro.helsinki.fi/p61n7vz1wy2/

00:00:00    Tervetulosanat (Maria Virtanen, Kansalliskirjasto & Laura Sillanpää, Open Knowledge Finland)
00:04:20    Mitä on avoin kulttuuri? (Sanna Marttila, Aalto-yliopisto ja Open Knowledge Finland)
00:48:45    AvoinGLAM-verkosto avoimuuden puolestapuhujana (Tove Ørsted) AvoinGLAM-työryhmä & Svenska Litteratursällskapet i Finland)
01:16:40    Avoin kulttuuridata mestarikurssi 2014 – osallistujan näkökulma
(Katja Bargum, Yle  Arkisto &  Antti Pakarinen, Helsingin kaupunginkirjasto)
01:49:05    Avoin kulttuuridata -verkkokurssi  (Laura Sillanpää, Open Knowledge Finland)
02:07:45    Ideoita ja toiveita AvoinGLAM-verkoston toiminnalle?

Iltapäivä: https://connectpro.helsinki.fi/p48f7gdtx8x/

00:00:00    Mikä ihmeen hackathon? (Joonas Pekkanen, Forum Virium & Apps4Finland)
00:28:10    Hack4FI – Hack your heritage! -kulttuurihackathon (Sanna Marttila)
00:42:55    Mitä hyvää ja kaunista voi tehdä Finnan aineistoilla? (Heli Kautonen,
Kansalliskirjasto) & FinnaOppi (Demola)
01:27:00    Hack4FI-työskentelyä
01:36:40    Yhteenveto ja päivän päätös
02:01:20    Avoin kulttuuri -oppaan julkistus

Tagged on: