AvoinGLAM-verkoston ja KDK-hankkeen tapaaminen

AvoinGLAM-verkosto järjestää yhteistyössä Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen sekä Finnan kanssa seminaarin kulttuuriaineistojen uudelleenkäytöstä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista maanantaina 8.12.2014.

Seminaari on tarkoitettu erityisesti niille muisti- ja kulttuuriorganisaatioille, jotka ovat avanneet tai suunnittelevat kulttuuriaineistojensa avaamista. Myös aiheesta muutoin kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Avoimuuden määritelmän mukaan aineisto on avointa, mikäli se on

  • saatavilla verkossa kokonaisena ja maksutta käyttökelpoisessa muodossa,

  • kaikkien vapaasti katseltavissa, muokattavissa, jaettavissa ja käytettävissä missä tahansa lainmukaisessa toiminnassa,

  • lisensoitu niin, että sen hyödyntämistä ei rajoiteta kuin maksimissaan vaatimalla tekijöiden mainitsemista ja muokatun aineiston julkaisua samalla lisenssillä kuin alkuperäinen aineisto (CC BY-SA).

Päivän aikana pureudutaan avointen kulttuuriaineistojen mahdollisuuksiin sekä eri tapoihin, joilla niitä voidaan hyödyntää. Aineistojen uudelleenkäyttö voi luoda lisäarvoa niin kulttuuriperintö- ja kulttuuriorganisaatioille kuin suuremmalle yleisöllekin. Seminaarin päätemoina iltapäivällä ovat:

  • Finna: Finna-palvelu osoitteessa finna.fi kokoaa yhteen Suomen kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistot. Tällä hetkellä Finnassa on mukana yli 50 organisaatiota ja yli 9 miljoonaa aineistotietoa. Määrä kasvaa jatkuvasti, kun mukaan liittyy uusia organisaatioita. Finna on osa Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Sen kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Kansalliskirjasto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Finna on toteutettu avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla, ja sen lähdekoodi on kaikkien halukkaiden hyödynnettävissä. Finnan metatietojen avaamisen toteutusta rajapinnan kautta valmistellaan parhaillaan.

  • Hack4Fi – Hack your heritage: 6.-8.2.2015 järjestetään kulttuurihackathon, jossa suomalaisten muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden avatut kulttuuriaineistot otetaan hyötykäyttöön. Tapahtuma kokoaa yhteen koodareita, designereita, taiteilijoita sekä muita avoimesta kulttuurista kiinnostuneita työstämään tarjolla olevista aineistoista uusia kulttuurituotteita, sovelluksia sekä palveluita tai niiden prototyyppejä yms. Hackathonin idea on, että aineistoja tarjoavat organisaatiot työskentelisivät yhdessä osallistujien kanssa palvelukonsepteja suunnitellen tai mahdollisia ongelmia ratkoen.

Seminaarin iltapäivän työskentely orientoi osallistujia helmikuiseen kulttuurihackathoniin. Tarkoituksena on yhdessä keskustella ja työstää osallistujien, mahdollisesti jo etukäteen organisaationsa näkökulmasta, miettimiä teemoja tai ongelmia, joihin hackathonin aikana voitaisi pureutua tai etsiä ratkaisuja. Esiin nousseita aiheita työstetään seminaarin jälkeen hackathonin teemoiksi.

Päivän aikana esitellään myös uusi Avoin kulttuuridata -verkkokurssi sekä julkaistaan uunituore Avoin kulttuuri -opas. Nämä vuoden 2014 AvoinGLAM-verkoston toiminnan pohjalta työstetyt avoimen kulttuurin työkalut toimivat tärkeinä apunavälineinä muisti- ja kulttuuriorganisaatioille avoimempien toimintatapojen kehittämiseen sekä aineistojen avaamiseen.

 

Käytä, kokeile ja kehitä! Avoimien kulttuuriaineistojen mahdollisuudetAvoinGLAM-verkoston ja KDK-hankkeen tapaaminen

Aika: 8.12.2014 klo 9-17
Paikka: Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio, Yliopistonkatu 1, 2krs, Huone C221

Ohjelma

09:00    Kahvitarjoilu
09:30    Tervetulosanat (Maria Virtanen, Kansalliskirjasto & Laura Sillanpää, Open
Knowledge Finland)
09:45    Mitä on avoin kulttuuri? (Sanna Marttila, Aalto-yliopisto ja Open Knowledge
Finland), AvoinGLAM-verkosto avoimuuden puolestapuhujana (Tove Ørsted,
AvoinGLAM-työryhmä & Svenska Litteratursällskapet i Finland)
11:00    Avoin kulttuuridata mestarikurssi 2014 – osallistujan näkökulma
(Katja Bargum, Yle  Arkisto &  Antti Pakarinen, Helsingin kaupunginkirjasto)
11:30    Avoin kulttuuridata -verkkokurssi  (Laura Sillanpää, Open Knowledge Finland)
11:45    Ideoita ja toiveita AvoinGLAM-verkoston toiminnalle?

12:00    Lounas (omakustanteinen)

13:00    Mikä ihmeen hackathon? (Joonas Pekkanen, Forum Virium & Apps4Finland)
13:30    Hack4FI – Hack your heritage! -kulttuurihackathon (Sanna Marttila &
Laura Sillanpää)
14:00    Mitä hyvää ja kaunista voi tehdä Finnan aineistoilla? (Heli Kautonen,
Kansalliskirjasto)
14:45    Hack4FI-työskentelyä
16:00    Yhteenveto ja päivän päätös

Avoin kulttuuri -oppaan julkistus
Virvoketarjoilu

17:30 Keskutelu jatkuu ravintola Bryggerissä (Sofiankatu 2) #GLAMkalja

Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautuminen

Tapahtuma on täynnä!

AvoinGLAM-blogiin päivitetään tapahtuman jälkeen materiaalia, ajatuksia ja muuta informaatiota.

Lisätietoja:
Laura Sillanpää, Open Knowledge Finland, laura.sillanpaa[a]okf.fi
Maria Virtanen, Kansalliskirjasto, maria.virtanen[a]helsinki.fi

avoinGLAMKDKFINNAlogot

Tagged on: