Syyskuussa 2012 järjestetään Helsingissä kansainvälinen Open Knowledge festivaali, joka tuo yhteen avoimen tiedon ja kulttuurin asiantuntijoita ja tekijöitä. Osana festivaalia järjestetään 20.9.2012 Open GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums) seminaari, jonka tavoitteena on keskustella tavoista ja strategioista, joilla suomalaiset ja pohjoismaiset kulttuuriperintöorganisaatiot voisivat avata toimintaansa ja sisältöjään eri yleisöille.

Ennen festivaalia järjestämme työpajoja, joiden tavoitteena on kartoittaa yhdessä suomalaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden kanssa mahdollisuuksia ja haasteita sisältöjen avaamisessa ja jakamisessa, sekä keinoja joilla voidaan edistää sisältöjen laillista ja luovaa uudelleen käyttöä Internetissä. Ideoimme työpajoissa myös uusia palveluja sekä osallistumismahdollisuuksia ja -tapoja eri yleisöille.

Järjestämme ensimmäisen työpajan yhteistyössä Kansalliskirjaston ja Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) kanssa keskiviikkona 22.8.2012 klo 13:00-16:30 SLS:n tiloissa Ritarikatu 5, 001700 Helsinki.

Haemme pajaan osallistujia suomalaisista arkistoista, museoista ja kirjastoista ja olisi hienoa jos organisaatiostanne voisi  osallistua yksi tai kaksi henkilöä. Työpajassa lähestymme aihetta yhteissuunnittelun keinoin ja käsittelemme pienryhmissä mm. saavutettavuuteen, avoimuuteen, lainsäädäntöön, yleisöjen osallistuttamiseen ja kestävän kehitykseen liittyviä haasteita. Osallistujilla on myös mahdollisuus ehdottaa käsiteltäviä teemoja ilmoittautumisen yhteydessä.

Voit ilmoittautua työpajaan e-lomakkeella 20.8.2012 mennessä. Lomake sisältää muutamia työpajan valmistelussa meitä auttavia taustakysymyksiä.

Työpaja on maksuton ja suomenkielinen.

Ohjelma

13:00 Tervetuloa
13:15 Johdatusta työpajan teemoihin

–        Avoimuus ja saavutettavuus muisti- ja kulttuuriorganisaatioissa
–        Muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden palvelut ja rooli tulevaisuudessa
–        Yleisöjen osallistumismahdollisuuksia

13:45 Pienryhmätyöskentelyä
15:45 Ryhmätöiden purkua ja keskustelua teemoista
16:30 Työpaja päättyy

Jos sinulla on kysyttävää työpajaan tai Open GLAM:iin liittyen, vastaamme mielellämme!

Ystävällisin terveisin,
Sanna Marttila, Tapani Sainio ja Mariana Salgado