Kuva: Marcus Ramberg. CC BY-NC. https://www.flickr.com/photos/marcusramberg/185508448/

Kuva: Marcus Ramberg. CC BY-NC. https://www.flickr.com/photos/marcusramberg/185508448/

Suunnitellaanko organisaatiossanne kulttuuriaineistojen avaamista? Kaipaatteko avaamisen prosessiin tukea tai vastauksia teitä askarruttaviin kysymyksiin? Vai oletteko kenties jo avanneet aineistoja ja mietitte, mitä voisitte ensi kerralla tehdä vielä paremmin? Niin ja mitä se aineistojen avaaminen nyt oikeastaan tarkoittikaan?

Mikäli pohditte vastauksia joihinkin näistä kysymyksistä, olette lämpimästi tervetulleita Kulttuuriaineistojen avaamisen -työpajaan 17.11.2015 klo 9-12 Helsingin Jätkäsaaren kirjastoon (Tyynenmerenkatu 1). AvoinGLAM-verkosto järjestää työpajan osana meneillään olevaa Hack4FI – Hack your heritage -projektia. Tarkoituksena on innostaa muisti- ja kulttuuriorganisaatiota avaamaan kulttuuridataa ja -sisältöjä, tarjota tukea avaamisen käytännön toteutuksessa sekä pohtia yhdessä aineistojen luovan uudelleenkäytön tapoja.

Työpaja pohjustaa 4.-7.2.2016 järjestettävää Hack4FI – Hack your heritage -kulttuurihackathonia, jossa avoimet suomalaiset kulttuuriaineistot pääsevät moniammatillisesta osallistujajoukosta koostuvan tekijäyhteisön käsittelyyn. Nyt on loistava tilaisuus laittaa rattaat pyörimään, saapua marraskuiseen työpajaan ja aikatauluttaa avauksen valmistuminen viimeistään helmikuun alkuun. Tällä tavoin varmistatte aineistonne saatavuuden ja käytettävyyden ensi vuoden mahtavimmassa tapahtumassa!

Mikäli kulttuurihackathonin idea on jäänyt epäselväksi tai kaipaatte lisää perusteluita sille, miksi aineistoja ylipäänsä pitäisi avata, lukekaa blogikirjoitus Tanskassa järjestetystä Hack4DK:sta sekä tutustukaa, mitä ensimmäistä kertaa järjestetyssä Hack4FI-hackathonissa saatiin aikaiseksi.

Ilmoittautumiset marraskuun työapajaan 10.11.2015 mennessä. Mukaan mahtuu 25 ensiksi ilmoittautunutta. Ensisijaisesti toivomme osallistujia sellaisista organisaatioista, jotka ovat avaamassa aineistoja tavoitteenaan helmikuinen hackathon. Tervetulleita ovat kuitenkin myös ne, jotka vasta suunnittelevat avausta sekä jo aineistoja avanneet kulttuuriperintöorganisaatioiden edustajat.