K5A0024

Kuva: AvoinGLAM. CC BY-SA

Avoin kulttuuridata -mestarikurssin toinen tapaaminen pidettiin Aalto Media Factoryssa torstaina 6.3. yhdessä Avoin julkishallinnon data -mestarikurssin osallistujien kanssa.

Päivän aiheena oli tekijänoikeudet sekä avoimet lisenssit à la Creative Commons, joiden pariin päivän kouluttaja Tarmo Toikkanen johdatti yksilö- ja ryhmäharjoittein. Mestarikurssia varten tehty tiivis infopaketti aiheesta on löydettävissä Toikkasen Slideshare-tililtä.

Eniten ajatuksia ja kysymyksiä tapaamisen aikana herätti tekijänoikeuksien tulkitsemisen vaikeus monissa tilanteissa, tekijänoikeuksien ja lähioikeuksien välinen suhde sekä henkilötietolain rajoitukset tiedon avaamisen suhteen. Jopa asiaan hieman enemmän vihkiytyneellä voi mennä näiden asioiden parissa joskus sormi suuhun. Mutta ei hätää: apua ongelmallisiin tilanteisiin voi etsiä esimerkiksi Creative Commons Suomen sivujen Ota yhteyttä -osion kautta.

Myös globaalin tiedonsiirron helppous voi asettaa omia haasteitaan: tiedon tuottaja voi fyysisesti sijaita yhden valtion alueella ja julkaista toisen maan palvelimen kautta kolmannelle suunnattua tietoa. Tällöin ollaan mahdollisesti kolmen eri maan lainsäädännön leikkauspisteessä

Kun tekijänoikeuksia määrittävät lain koukerot on selvitetty, tarjoaa Creative Commons hyvät välineet kulttuuridatan ja -sisältöjen avaamisen tueksi. Creative Commons on luonut helposti käytettävän tekijänoikeuslisenssijärjestelmän, jonka avulla luovan työn tekijä voi yksinkertaisella ja standardoidulla tavalla ilmaista tahtonsa luopua itse määrittelemästään osasta tekijänoikeuksiaan.

Creative Commonsin nettisivuilta löytyy muun muassa hyödyllinen lisenssivalitsin-työkalu, jonka avulla on mahdollista generoida nimenomaan omiin tarkoitusperiin sopiva CC-lisenssi.

Hyvistä käytännöistä huolimatta liittyy Creative Commons -lisenssien soveltamisiin edelleen epäselvyyksiä. Historiallinen kulttuuriaineisto, jonka tekijänoikeudet ovat jo rauenneet, kuuluu Public domainin piiriin. Kulttuuriperintöorganisaatioilla ei siis ole oikeutta rajoittaa tällaisen aineiston käyttöä edes hyvin avoimella CC-lisenssillä. Public domainin piirissä oleva kulttuuriaineisto kuuluu kaikille – ilman rajoituksia.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että mitä vähemmän datan ja sisältöjen käyttöä rajoitetaan, sitä suurempaan ja monipuolisempaan jatkokäyttöön se rohkaisee. Sama kääntäen: mitä rajallisemmat käyttömahdollisuudet sitä suurempi riski, että avattua dataa jätetään hyödyntämättä.

Seuraava mestarikurssin tapaaminen järjestetään reilun kahden viikon päästä 27.3. Silloin palaamme datan avaamisen teknisiin yksityiskohtiin sekä käymme esimerkein läpi datan jatkokäytön mahdollisuuksia.